- 21 Mayıs 2023
- Olmak
- 122Görüntüleme
- 2Beğeni
Çevre Dostu Tasarım
Biyofilik tasarımdan bahsetmişken, sürdürülebilir ürünlerle çevre dostu tasarım yaklaşımı hakkında da araştırmalarımızı paylaşmak isteriz.
Geri Dönüştürülmüş Ahşap
İç mekanda yoğun olarak kullanılan ahşap mobilyalar için canlı ahşapların kesilmesi ve işlenmesi gereklidir. Yalnızca ahşap malzeme kullanımı belki iç mekanda doğal bir etki yaratmanızı sağlayabilir, ancak malesef çevre dostu bir yaklaşım olduğu anlamına gelmiyor. Bunun yerine, geri dönüştürülmüş ahşabı tercih edebilirsiniz. Geri dönüştürülmüş ahşap, eski malzemeyi geri kazanarak ona çevre dostu ve yeni bir hayat verir. Sehpalar, dekoratif kirişler ve raflarda harika tasarım seçenekleri sunarlar.
Bambu
Geri Dönüştürülmüş Metal
Geri Dönüştürülmüş Plastik
Polietilen adı verilen, geri dönüştürülmüş plastik türü yüksek yoğunlukludur, renkleri solmaya karşı dirençlidir ve ağır olmasıyla bir çok mobilyada, ipliklerde ve halılarda rahatlıkla kullanılabilir.
Çevreye duyarlı boya ve kaplamalara yer verin
İç mekanda sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda yalnızca ürünlerin yapım malzemelerinin yanısıra, boya ve vernik gibi kaplama malzemeleri de önemli role sahip. Bunun için aranan özellik uçucu organik bileşen içeriğinin olabildiğince az olmasıdır.
Standart boyalarda bulunan VOC (Volatile Organic Compounds) yani Uçucu Organik Bileşikler, iç mekana yayılarak uyuşukluk, baş ağrısı ve yorgunluk gibi özellikle de sinir sistemini ilgilendiren semptomların ortaya çıkmasına ve mide bulantısından böbrek zedelenmelerine kadar bir çok rahatsızlığa yol açabilir. Maruziyetin yoğunluğuna göre etkileri artabilir ve iç mekan havasını etkilediği kadar, VOC’ye maruz kalan dış havanın da kirlenmesine neden olur.
Ekolojik ayak izinizi azaltmak için, bu çevre dostu kaplamaları aklınızda bulundurun:
Aydınlatmada Çevre Dostu Yaklaşım
Biyoetanol şömineler
Zararlı emisyonları azaltan alternatif bir yakıt kaynağı olan biyoetanol ile doldurulan şömineler, iç mekan tasarımında kullanışlı ve çevre dostu seçeneklerdendir. Yenilenebilir Yakıtlar Derneği, bu tür yakıtın suda çözünür, toksik olmadığını ve hızla biyolojik olarak parçalanabilir olduğunu açıkladı. (Ferris, B.,2020)